dilluns, 25 de novembre del 2013

"EL BUSCAVIDAS" dins del cicle LA CAÇA DE BRUIXES ALS EE. UU. (PROJECCIÓ 151a, 28/11/2013)

Da igual. Prueba otra vez. Fracasa otra vez. Fracasa mejor.

Samuel Beckett



La Caça de Bruixes va ser la persecució que als EE. UU. van patir els professionals del cinema i l'espectacle de mans d'un país que veia per tot arreu el fantasma del comunisme i que amb aquella excusa va produir tota una "neteja" de ciutadans i treballadors lliures acusats d'organitzar activitats contra el seu propi país. Eren els anys 50, la guerra freda havia esclatat després de la 2a Guerra Mundial i americans i soviètics es disputaven el mapa del món. Els professionals van perdre, però amb ells perderen també els espectadors i el cinema en general. Si hi ha un talent que representa la pèrdua de totes aquelles possibilitats aqueix és el del director de la pel·lícula d'aquest dijous, Robert Rossen. Rossen va dirigir El buscavidas (USA, b/n, 129 min) l'any 1961, després de ser rehabilitat per la persecució que va patir durant la dècada dels 50 i que el va portar a rodar pel·lícules a Itàlia, Espanya i Mèxic. El buscavidas representa la seua tornada als EE. UU. i a rodar a Hollywood.

 

La pel·lícula conta magistralment la història d'un buscador d'èxit i fama, d'un vividor sense ètica que aprofita el seu talent per a viure una vida plena de passions, errades i fracassos. Paul Newman, en un dels seus millors papers, encarna a un jugador de billar que repta al millor jugador de tots els temps, el Gros de Minnessota. Aquest combat dialèctic lliurat a la taula de billar l'enfrontarà amb els seus dimonis. En busca de l'èxit a costa de tot, el jugador acaba vivint una història d'amor amb Sara. Les relacions humanes descrites amb precissió, la recerca de l'èxit, el joc, el fracàs, l'amor, els diàlegs mesurats, els silencis. Tots aquestos detalls converteixen El buscavidas en una autèntica pel·lícula de culte per a molts cinèfils. És possible que el món del billar no us provoque interés per ell mateixa, però com passa amb les bones pel·lícules, a la fi es tracta de veure als humans i les seues històries: passions, riscos, diners, amor, fama, moral, justícia... són temes universals i els bons directors com John Ford o ara Robert Rossen saben què tenen entre les mans quan ens parlen d'això. 

no he trobat un trailer que m'haja agradat així que només us deixe aquesta imatge de l'inici... I una altra del guapo de Paul Newman...



DIJOUS, 28 DE NOVEMBRE A LES 18.00 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.