dissabte, 16 de juny del 2012

SESSIÓ DE CLOENDA: PROJECCIONS 127a i 128a. "LUNA NUEVA" + "PRIMERA PLANA"

I sí, arribem a la fi d'aquest curs ple d'incidències laborals i de notícies negatives. El cinema ens ha servit de vegades com a revulsiu moral, per a recordar-nos la necessitat constant de resistència. Però voldríem no haver de resistir res, i poder riure tots plegats de tant en tant. Després del cicle dedicat a la classe obrera volem acomiadar-nos a la ja tradicional sessió de cloenda amb dos pel·lícules que formen part del cinema clàssic americà. Una comèdia romàntica per a la vesprada i una comèdia molt més satírica per a la nit. La particularitat d'aquest programa doble és que les dos pel·lícules són remakes d'una anterior i estan basades en el guió d'una obra de teatre anterior: The front page de Ben Hetch i Charles McArthur. La primera adaptació al cinema d'aquella exitosa obra de teatre va córrer a càrrec de Lewis Milestone l'any 1931 amb títol idèntic. Sols 9 anys després, al 1940 Howard Hawks dirigia Luna Nueva (b/n, 92 min), amb Cary Grant i Rosalind Russell. L'argument era el següent: Hildy, la millor reportera del Morning Post, està a punt de deixar el treball per a casar-se i dedicar-se a les feines de la casa; Walter Burns, editor del diari i exmarit de Hildy, tractarà d'impedir-ho i, perquè no, també de reconquerir-la. L'ambició del periodisme i el no deixar que la realitat malbarate una bona notícia semblen els motius vitals que impulsen al personatge interpretat per Cary Grant, però el vertader personatge d'aquesta pel·lícula vertiginosa és el femení. Les dificultats per accedir a un lloc de treball rellevant i dominat per complet per l'univers masculí estan presents en tota la cinta. La batalla interior de la protagonista és el rerafons on es mou tota l'acció, en la qual estan sempre presents els diàlegs animosos i plens de girs sarcàstics. Personatges que entren i ixen d'escena, al més pur estil teatral, i un Cary Grant en el paper de canalla simpàtic ja famós per la comèdia també de Hawks, La fiera de mi niña. Aquesta és la segona pel·lícula del director americà que projectem al nostre cineclub, la primera -projecció 32a, el 16/06/2006, justament avui fa 6 anys- va ser la genial El sueño eterno (The Big Sleep) i per a l'any que ve tenim preparada la magnífica Sólo los ángeles tienen alas (Only Angels Have Wings).


Per a la nit hem preparat un altre remake de The front page, en aquest cas del gran mestre Billy Wilder, de qui projectàvem l'any passat en aquesta mateixa sessió a l'aire lliure Avanti. Primera plana (1974, color, 105 min). La gran diferencia d'aquesta segona versió de la mateixa història és que ací el periodista que va a casar-se és un home i no una dona, la qual cosa deixa la qüestió del gènere fora de la trama i li dona a la història un aire bastant distint, amb una crítica més visceral a tot el sistema sobre el que s'edifiquen les democràcies occidentals: la premsa com un niu de serps on tot val, amb la connivència del poder polític que ha de jugar bé les cartes quan arriben les eleccions. De nou recurrim a la magnífica parella formada per Jack Lemmon i Walter Matthau, dos actors que omplin del tot l'escena i executen a la perfecció els diàlegs enverinats que han cuinat abans una altra parella de genis: Wilder i Diamond... la crítica arriba utilitza tots els recursos de l'època, inclús el mètode psicoanalític que ha desembarcat definitivament als Estats Units. En definitiva, dos comèdies sobre el periodisme per acomiadar aquest curs 2011/2012. Al mateix temps el joc, mai practicat fins ara entre nosaltres, d'assistir a la mateixa història contada de forma distinta, un exercici narratiu curiós que esperem que us resulte atractiu.


Com probablement sabeu aquesta projecció doble està separada per un sopar al pati de l'institut. Cadascú du el seu menjar i la beguda i els assistents ens ho organitzem tot. Aquest sopar serà sobre les 21.30. Normalment a la peli de la nit es nota la baixada de la temperatura, per això, si veniu, recordeu estar ben preparats, una comèdia amb fred no es gaudeix de la mateixa forma.

trailer original de His Girl Friday (VO)


trailer original de The front page (VO)

Recordeu també, si no sou espectadors habituals del cineclub, que les projecions sempre són en Versió Original amb Subtítols en castellà.

DIJOUS, 21 DE JUNY, A LES 19.30 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES: LUNA NUEVA (His Girl Friday). A LES 21.30, SOPAR AL PATI I A LES 22.45 PRIMERA PLANA (The Front Page), AL PATI DE L'INSTITUT.