dilluns, 4 d’octubre del 2010

PROJECCIÓ 95a: EL LECTOR

Continuem amb les projeccions del cineclub amb una altra pel·lícula dedicada als conflictes personals sorgits de les vicissituds de l’Alemanya durant la 2a Guerra Mundial. El lector és una pel·lícula nord-americana de 2008 dirigida  per Stephen Daldry, conegut per l’exitosa Billy Elliot i director de l’estimable Las horas. Els actors protagonistes són britànics i els dos excel·lents. Kate Winslet (Titanic, Revolutionary Road) és Hanna Schmitz, una dona alemanya d’una trentena d’anys que un dia acull a sa casa un jove malalt que necessita ajut. Les relacions entre aquestes dues persones vertebraran aquesta pel·lícula que torna a contar-nos, com passava amb l’anterior projecció (Good), que les persones mai som impermeables a les situacions històriques que ens toca viure i que si la política no ens interessa, nosaltres a ella sí, per bé que siga de forma indirecta. El passat irromprà en l’apassionada relació que han establert Hanna i Michael Berg per marcar definitivament la seua trajectòria.

            
El paper de Michael adult està composat per l’actor Ralph Fiennes, al meu entendre un dels millors actors de cinema en actiu. Fiennes ha aparegut a pel·lícules com La lista de Schindler, El paciente inglés, Onegin, l’excel·lent drama sobre l’esquizofrènia Spider, dirigit per l’inquietant David Cronenberg, o El jardinero fiel; els seus papers dramàtics resulten sempre convincents i la seua veu, com ocorre habitualment amb els actors anglesos, ens prepara per a mirar durant una estona dins de l’abisme dels seus personatges. Imprescindible per tant la versió original.
           
            De nou el tema de la culpa, omnipresent en la producció cultural alemanya posterior a la guerra, torna en aquesta cinta que és l’adaptació d’una novel·la breu de l’escriptor alemany Bernhard Schlink publicada l’any 1995 i que ha tingut molt de ressò en el territori alemany.


Si algú vol fer-li una ullada al trailer ací teniu l'enllaç: El lector (Stephen Daldry, USA, 2008, VOSE)


Hi ha un canvi en el dia i l'hora de la projecció: ATENCIO!!


LA PROJECCIÓ SERÀ EL DIMECRES 6 D'OCTUBRE A LES 17.30 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES (COCENTAINA).  



3 comentaris:

Anònim ha dit...

hahah por fin una peli ke he visto, a mi personalmente me ha gustado mucho y me encanta Kate Winslet. Ah intento ver las pelis (aunke no todas) de las proyecciones aunke no pueda ir hasta alli para verlas...Cristina Zhou

Josep M. Sanchis ha dit...

Hola Cristina, m'alegra saber de tu via cineclub, espere que et trobes bé i que tot continue endavant allà a Lleida. A veure si alguna projecció coincideix en alguna de les teues estades per ací i pots assistir.

Toni ha dit...

Jo també m'alegre molt de saber de tu Cristina i que continues com jo seguint les recomanacions de Josep veient bon cine. Si passes per aquí ja ens contaràs com va tot!

Aquesta si que m'agradat prou,
Història, amor, judici a la mateixa justícia, sentiment de culpa i dificultat d'elecció entre els propis valors són tractats de forma creïble amb un aire de misteri. Comparant amb l'anterior GOOD molt més creïble.
El que més m'agradat és sense dubte la interpretació, i especialment la de Kate Winslet, amb una honestedat total en cada escena, i una interpretació prou convincent en el judici. De la mateixa manera, el jove David Kross li dóna la rèplica, mentre que Ralph Fiennes interpreta de manera convincent a l'adult deprimit i nostàlgic que revisa el seu passat. Sensacional pel•lícula sobre l'amor, sobre la culpa i el remordiment, sobre les conseqüències de l'holocaust en el poble alemany.

Toni